Vážení přátelé,
    vítejte na mých osobních stránkách, věnovaných zejména vínu. Předem upozorňuji, abyste zde nehledali odborné články. Spíše Vás zde budu seznamovat s různými vyzkoušenými víny, hodnoceními, zážitky z degustací, postřehy či reporty z akcí...
    Stránky by měly být počtením k uvlonění, k relaxaci, pobavení, ale třeba i načerpání inspirace... Každopádně se dobře bavte a nezapomeňte - život je příliš krátký na to, abychom pili špatná vína!

      

Co je nového?

PÁTEK 25.1.2019 - VEČER S VÍNEM: VELTLÍN A RIESLING POKAŽDÉ JINAK - OPAKOVANÁ AKCE

17.01.2019 17:48

     V listopadu minulého roku jsme o tuto degustaci zaznamenali větší zájem, než jsme dokázali uspokojit. Bylo nám líto, že ne na všechny se dostalo, neb kapacita je omezena. A tak jsme se rozhodli akci zopakovat.
   Páteční večer 25.1. 2019 se tedy znovu blíže podíváme, ale hlavně ochutnáme VELTLÍN A RIESLIG POKAŽDÉ JINAK! ....s podtitulem není veltlín jako veltlín a není riesling jako riesling :)

      Připraveno bude opět 8 vín - čtyři veltlíny zelené a čtyři rieslingy z moravských a rakouských vinic. Na všech vínech si ukážeme typické vlastnosti dané oblasti. Připravena bude i videoprojekce krajů, odkud jednotlivá vína pocházejí. Taktéž si povíme a ukážeme jak odhadnout původ vína a co vše může prozradit vzhled a vůně před tím, než víno ochutnáme. A určitě zazní ještě další zajímavé informace z rozmanitého světa vín :)
     Rezervace míst jsou stále ještě možné na tel: 777506019 nebo e-mailu muzeum@kulturatisnov.cz. Těším se s Vámi na setkání!

GRÜNER VELTLINER PRIMUS 2018, GENIESSERHOF HAIMER

17.01.2019 10:34

    Z našich končin známe mladá vína či Svatomartinská vína. Jsou to vína, která můžete ochutnat již v aktuálním roku sklizně.  A jak je to u sousedů v Rakousku? Tam žádná ochranná známka pro mladá vína není. Uzná-li vinař za vhodné udělat mladé víno, tak jej udělá. A v zájmu odlišení od standardní řady jej většinou opatří lehce jiným designem, samolepkou a nazve vlastním názvem. A to je případ i Grüner Veltlineru, neboli Veltlínu zeleného od Haralda Heimera z Poysdorfu. Jeho vinařství se jmenuje Geniesserhof Haimer a rodinná tradice výroby vína sahá až do 17. století. Záviděníhodné. Svůj mladý veltlín nazval Primus a ochutnat jej bylo možné už na podzim loňského roku. A jaký tedy je?

    Celý příspěvek k přečtení zde...

PF 2019

30.12.2018 15:47

    U vína má každý ročník svůj charakter. A vedle ročníku má i práce vinaře velký vliv na to, jak se bude víno ve svém dalším "životě" dále vyvíjet. A podobně je to i v životě našem. Jaká rozhodnutí a jaké skutky uděláme v jednom roce, tak na něj budeme vzpomínat. A všechny tyto činy ovlivní naši cestu i v letech následujících. 
    Přeji Vám tedy, aby jste byli s právě uplynulým rokem spokojeni a vzpomínali jen na to dobré. A právě to dobré aby Vám poskytlo dostatečně pevné základy pro pokračování nejen v nadcházejícím roce 2019. A ať si vždy najdete důvod pro pohárek dobrého vína!

- MiK -

VELTLÍN A RIESLING POKAŽDÉ JINAK - KRÁTKÝ REPORT Z DEGUSTACE

02.12.2018 17:22

    Něco fotografií a krátký report z pátečního Večera s vínem v Kavárna v Muzeu Tišnov na téma VELTLÍN A RIESLING POKAŽDÉ JINAK.
    S přítomnými hosty jsme po krátkém zasvěcení do moravského a rakouského vinařství a představení oblastí a podoblastí těchto zemí ochutnali čtyři Veltlíny zelené - jeden z Moravy a tři z Rakouska, konkrétně jeden z podoblasti Weinviertel a dva z Wachau. Taktéž byly připraveny čtyři Rieslingy - jeden z Moravy a tři ze sousedního Rakouska (Weinviertel a Wachau). U obou odrůd jsme si ukázali základní znaky, typické vlastnosti, charakterové odlišnosti jednotlivých vín. Vše bylo doplněno mapami a fotografiemi regionů a vinic, odkud jednotlivá vína pocházejí. U jednotlivých vín jsem také představil i jednotlivá vinařství. 
    Jsem rád, že se podařilo naplnit podtitul "není veltlín jako veltlín a není riesling jako riesling" a ukázat přítomným, jak v rámci jedné odrůdy nalézt rozdíly způsobené regionem, podložím, klimatem, umístěním vinice a samozřejmě také stylem vinařova zpracování. Kompletní fotoalbum si můžete prohlédnout zde. Foto: Michal Juříček

    Zájem o tuto degustaci způsobil, že byla již týden dopředu vyprodána a bohužel se nedostalo na všechny zájemce. Proto jsme se s vedením muzea rozhodli tento večer zopakovat a další datum bude v pátek 25.1.2019. Rezervovat místa můžete už nyní na tel: 777506019 nebo e-mailu muzeum@kulturatisnov.cz.
Těším se s Vámi na setkání!

 

 

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>