GRÜNER VELTLINER PRIMUS 2018, GENIESSERHOF HAIMER

18.01.2019 10:28

    Z našich končin známe mladá vína či Svatomartinská vína. Jsou to vína, která můžete ochutnat již v aktuálním roku sklizně. V případě Svatomartinských vín jsou v platnosti určitá pravidla a přesně dané odrůdy, ze kterých se může Svatomartinské vyrábět. A aby takové víno získalo známku Svatomartinské, musí projít schvalovací komisí. Ostatní vína, která o tuto známku neusilují, se nazývají mladá vína. A jak je to u sousedů v Rakousku? Tam žádná ochranná známka pro mladá vína není. Uzná-li vinař za vhodné udělat mladé víno, tak jej udělá. A v zájmu odlišení od standardní řady jej většinou opatří lehce jiným designem, samolepkou a nazve vlastním názvem.

    A to je případ i Grüner Veltlineru, neboli Veltlínu zeleného od Haralda Heimera z Poysdorfu. Jeho vinařství se jmenuje Geniesserhof Haimer a rodinná tradice výroby vína sahá až do 17. století. Záviděníhodné. Svůj mladý veltlín nazval Primus a ochutnat jej bylo možné už na podzim loňského roku. A jaký tedy je?


    Velká většina vín produkovaná vinaři v Poysdorfu (jež náleží do podoblasti Weinviertel) používá láhev typu Bordeaux a ani zde se nejedná o výjimku. Drtivá většina vín v této oblasti bývá také uzavřena šroubovým uzávěrem. Je to praktické a pranic to nevypovídá o kvalitě vína uvnitř láhve. Je to pouze indikace toho, že víno není určeno k archivaci a horizont jeho spotřeby je do dvou let. Zde je to ovšem dramaticky kratší horizont. Ale k tomu se dostaneme.

    Ve vzhledu je čisté, průzračné, světle zlatavé barvy s elegantními zelenkavými odlesky. Vůně je čistá, středně plná, pikantní a svěží, jak se na mladé víno sluší. Charakterem je typicky ovocně-kořenitá s odrazem sadového ovoce v podobě jablek. Pikantnost vůni dodává aroma bílého pepře, kterou podtrhuje i náznak minerálnosti. Už z vůně je jasné, že se bude jednat o víno suché. V chuti je pak čisté, šťavnaté, ovocné a velmi pikantní a kořenité. Svěžest podtrhuje i velmi živá kyselinka, která nemusí úplně všem vyhovovat. Je ale třeba mít na paměti, že je to jednak typický charakter místních vín a navíc se jedná o víno velmi mladé. Dochuť je středně dlouhá a nese se v grepovém duchu, což jen dokresluje zmiňovanou mladost.

 

    Z praxe vím, že ne všichni konzumenti vína jsou příznivci mladých vín. U červených vín to chápu. Ovšem v bílých vínech není občas špatné ochutnat víno ještě v ročníku, ve kterém se sklidí. O to příjemnější je to setkání, když si víno na nic nehraje a nesnaží se tvářit jako starší (s čímž jsem se občas setkal). Má v něm být cítit ta mladost, nespoutanost, ovocnost, svěžest a i ta lehká nedokonalost v podobě krátké doby potřebné na vyzrávání. Pokud takové víno zakoupíte, rozhodně neváhejte s jeho konzumací. Víno je vyrobeno tak, aby bylo vypito mladé. Nečekejte, že bude lepší. Nejlepší je teď. Posléze, v průběhu jara, už vás budou čekat vína ročníku aktuálního. A na ta se můžete právě prostřednictvím mladých vín příjemně připravit.

MiK, 18.1.2019