Recept na svařák....

12.12.2017 21:07

    K chladným až mrazivým, dlouhým večerům nepochybně patří horké nápoje. Zde je vyzkoušený recept na svařák, který vás zahřeje na těle i na duchu:
100g cukru (ještě lépe medu)
2 skořice
4-5 hřebíčků
3 badyány
0,7l červeného vína spíše svěžejšího ovocného charakteru (např. některé ze Svatomartinských)
trochu kvalitního rumu nebo Amaretta

    Do hrnce dejte cca 2-3dcl vody a přiveďte k varu. Následně v ní rozpusťte cukr (nebo med) a nechejte lehce zkaramelizovat. Mezitím si nachystejte skořici, hřebíček a badyán do jemné látky nebo punčochy, přidejte do sladké tekutiny a nechte 10-15min. povařit. Na závěr přidejte víno. Víno nechte ohřát jen těsně k bodu varu (nesmí vařit!) a je hotovo.
    Dle chuti můžete vylepšit Rumem - čím kvalitnější, tím lépe. Pro jemnější vyznění a výraznější aroma lze vyměnit např. za Amaretto…