RULANDSKÉ BÍLÉ 2015 A TRAMÍN ČERVENÝ 2017, VÝBĚRY Z HROZNŮ OD KAMILA PROKEŠE

24.09.2018 12:05

    Dovolte, abych po krátké odmlce pokračoval v představení rozšířené nabídky vín v našem portfoliu. V posledních příspěvcích jsme si představili několi vín Ericha Machherndla z rakouského Wachau odrůd Grüner Vetliner a Riesling. Nyní se vrhneme zpět do moravských luhů a hájů, respektive vinic.

    Spousta mladších lidí, zejména o víno se studijně zajímajících, zná Kamila Prokeše jako odborného asistenta na Mendelove zemědělské univerzitě, z oboru vinařství a vinohradnictví. Vyučuje tam sklepní hospodářství, technologii speciálních vín, senzorickou analýzu, mezinárodní vinohradnictví a vinařství a sommelierství. Jiní jej poznají přes víno, když se svým bratrem spoluvlastnil vinařství Proquin, nebo z degustací a prezentací jeho vlastních vín, která vyrábí od roku 2015. Další jej mohou znát z Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů, neboli sabrage, kde je trojnásobný mistr. Já jsem ho poznal na sommeliérských soutěžích.  Tak široký je jeho záběr a to si myslím, že jsem ani nevyjmenoval vše.

    Na spolupráci jsme se dohodli na jaře tohoto roku a koncem května jsme v Hostinci u Vlachů uspořádali úvodní degustaci. Od té doby jsou jeho vína zalistována ve vinném lístku a k dispozici jsou i ke koupi domů. Z degustace se do vinného lístku zařadilo pět vín – Sauvignon PS, Ryzlink vlašský VZH, Tramín červený VZH, Rulandské bílé PS a Frankovka PS. My si dnes blíže představíme dvě z nich. Ale nejprve stručně o Kamilu vinařství.

    Rodina Kamila Prokeše má vinařskou historii už od roku 1884. Naplno se Kamil začal věnovat vinařství v roce 1999. V roce 2004 vysadil ve Velkých Němčicích, odkud pochází, svoji první vinici ve viniční trati Punty. A jak již bylo zmíněno, v roce 2015 zakládá vlastní vinařství s názvem Kamil Prokeš vinařství. Důraz dává na minimální enologické zásahy, vysokou kvalitu a zachování terroir vyrobených vín. Jeho produkce se pohybuje okolo 25 tisíc lahví a do budoucna ji už nechce příliš zvyšovat. Hrozny na jeho vína pocházejí z 3,5ha vinice s ideální jihozápadní orientací právě ve vyhlášené trati Punty.

    Pojďme tedy blíže mrknout na dvě z oněch šesti vín, která jsou k dostání jak v Hostinci u Vlachů, tak i ke koupi s sebou domů. Rulandské bílé ročníku 2015, výběr z hroznů, suché, viniční trať Punty. Víno je ukryto v typické burgundské láhvi, uzavřeno kvalitním přírodním korkem. Ve vzhledu je výrazné, intenzivní, zlato-žluté barvy. Po stěnách sklenice tvoří víno krásnou viskozitu. Vůně je středně plná až plnější, s charakterem ovocně-květinovým, kde dominuje citrusové ovoce. Patrný je i vliv zrání na kvasničných kalech, kterým víno prošlo. Vůně je celkově příjemná, intenzivní a komplexní s jemným dotekem medu. V chuti je víno plné, intenzivní, šťavnaté, lehce pikantní, s mírným dotekem sladkosti (i když je v kategorii suché). Plnost nepochybně dodává i zmiňované zrání na kvasničných kalech. V ovocném charakteru je rozpoznatelné tropické ovoce. Chuť je tedy vyvážená a ve velmi příjemné harmonii se snoubí zbytkový cukr s kyselinkou, která je spíše jemnější a rafinovaně tak podtrhuje celkový dojem. Dochuť je středně dlouhá až delší a jako u vůně se nese v lehce medovém tónu.

    Tramín červený ročníku 2017 ve výběru z hroznů, polosuché, je dalším vínem v naší nabídce. Opět viniční trať Punty a opět láhev burgundského typu s přírodním korkem. Ve vzhledu je barva spíše staršího zlata s lehce měděnými odlesky a na stěnách sklenice tvoří víno středně dobrou viskozitu. Vůně je středně plná až plnější, květinová, kde dominují bílé růže a svěžest jí dává na pozadí patrný citrusový tón. Chuť je plná a nádherně koresponduje s vůní  – květinová, s výrazným charakterem sirupu z růží, příjemně vyváženou kyselinkou, zbytkovým cukrem a jemnou pikantností. Závěr se nese v delší dochuti  s přetrvávající květinovostí.
 

    Obě dvě jsou to vína, která rozhodně stojí za ochutnání. Plná, se svým rukopisným charakterem a čistými odrůdovými vlastnostmi. Vína, která si vychutnáte a s každým dalším douškem vás přimějí v nich něco nového nalézt a říct si tím o vaši pozornost. V žádném případě to nejsou vína „chlastací“, jak jsem nedávno na jednom webu zaznamenal tento výraz, byť ve spojitosti s jiným vínem. Myslím, že žádné kvalitní víno nezaslouží takové označení. Snad vyjma těch, kde je jediným motivem konzumenta dostat do sebe co nejrychleji požadované množství alkoholu bez ohledu na cokoliv ostatního. A i když i s těmito víny do sebe také dostáváte alkohol, není to ten hlavní motiv a hlavně – když už se tak děje, tak je to velmi příjemným a ušlechtilým způsobem, který si rozhodně užijete.

    Příště se podíváme na další dvě – Sauvignon 2017 PS a Ryzlink vlašský VZH.      

MiK, 22.9.2018