SAUVIGNON BLANC, CHARDONNAY A WELSCHRIESLIG 2017 Z WEINGUT TAGWERKER

29.04.2018 07:46

    Rok 2017, alespoň v bílých vínech, je tu. Červená si opravdu musejí počkat. Vybavíme-li si Rakousko, každému v paměti vyvstane Grüner Veltliner či Riesling. A co ostatní odrůdy? Ano, i tam se pěstují např. Sauvignon či Chardonnay. Opomenout nesmíme ani Welschrieslig, druhou nejpěstovanější bílou odrůdu v celém Rakousku. A většina vín má svůj typický „rakouský“ charakter. Pojďme se tedy blíže podívat na první tři vína z produkce vinařské rodiny Tagwerkerových, jež sídli ve vinařské obci Herrnbaumgarten v rakouské podoblasti Weinviertel.

 

 

 

    Sauvignon blanc není v Rakousku kdovíjak rozšířenou odrůdou. Je na sedmém místě v ploše osázených bílých odrůd s obsazeností 2,7% (1.247ha) všech vinic. Pro srovnání, u nás je poněkud rozšířenější – šestá příčka s cca 7,5% (937ha).

    A jak tedy vypadá v ročníku 2017 z vinařství Tagwerker? Víno je ukryto ve vysoké, štíhlé láhvi typu Flûte d´Alsace se šroubovým uzávěrem. Ostatně jako všechna bílá vína tohoto vinařství. Barva je intenzivnější, zlato-žlutá s dobrou viskozitou. Vůně je čistá, intenzivní, minerální, a lze říci, že signifikantně sauvignonová. S ovocným charakterem, nejvíce připomínajícím černý rybíz a bez, se stopou a lehkým náznakem angreštu a broskví. V chuti je víno čisté, suché, s ovocnými tóny, opět připomínajícími černý rybíz a broskev. Charakteristická je i mineralita s poměrně dlouhou, slanější dochutí. Díky nízkému zbytkovému cukru nelze vínu upřít jistou říznost. Aktuální svěžest a pikantnost, a také způsob výroby, odkazuje na vypití maximálně do jednoho či dvou let. Sklenička tulipánovitého tvaru a teplota 10-11°C budou vyhovující. Určitě nebude chybou kozí ,  případně ovčí sýr, z gastronomie pak nějaká minutková úprava drůbeže či mořských plodů.

 

    Chardonnay je v Rakousku o příčku lépe, než předchozí Sauvignon. Patří jí šestá příčka v bílých odrůdách s rozlohou cca 3,5% (1,617ha) vinic. U nás je to podobné - příčka sedmá s asi 7,5% (920ha – velmi podobně, jako SB).

    Chardonnay ročníku 2017 je taktéž v tzv. asaské flétně (Flûte d´Alsace), uzavřené šroubovým uzávěrem. Je čisté, průzračné, v barvě starého zlata s lehce zelenkavými odlesky a středně dobrou viskozitou. Ve vůni je čisté, středně intenzivní, s charakterem tropického ovoce – banánu či cukrového melounu, ovšem velmi ovlivněno citrusovým tónem. V chuti je čisté, suché, minerální, ovšem kulaté a citrusově svěží s tóny tropického ovoce, s lehounce vyšší, říznou kyselinkou. Závěr je delší a nese máslovou dochuť, nepodobnou tomu, jakoby víno nějaký čas pobývalo v sudu. Je to víno na pití nyní, s použitým uzávěrem není určeno k žádnému dlouhodobému ležení. V gastronomii si jej dokážu představit např. k lehké letní úpravě ryby (např. pstruh na másle s rozmarýnem), event. mořským plodům.

 

    Výrazně dominantnější než předchozí dvě odrůdy je na tom Welschriesling, po našem Ryzlink vlašský. Přes podobnost v názvu s Rieslingem či Ryzlinkem rýnským nemá s touto odrůdou nic společného. V Rakousku je na druhém místě (ovšem s obrovským odstupem za vedoucím Veltlínem) s 7,2% (3.337ha) osázené plochy. U nás je až čtvrtý s 9,7% (1.188ha).

    Víno je opět v alsaské flétně a opět se šroubovým uzávěrem. Ve vzhledu čisté, průzračné, světle zeleno-žluté barvy se zlatavými odlesky a na stěnách sklenice tvořilo dobrou viskozitu. Ve vůni je čisté, intenzivní a velmi svěží. Dominuje zde květinovo-ovocná charakteristika s lipovým květem a náznakem medových plástů, citrusů a téměř nezbytná je i minerálnost. Chuť je čistá, středně plná a svěží. Výrazná suchost a minerálnost může leckoho zaskočit, ale takový už je projev většiny vín z oblasti Weinviertel. V chuti se nese svěží ovocná stopa zralého zeleného jablíčka a v dochuti tóny červeného grapefruitu, které činí víno šťavnatým a vybízejícím k dalšímu napití. Stejně jako u předchozích bych nevsázel na delší zrání. Svým charakterem je svěží a jako svěží má i působit. Čili horizont jednoho, max. dvou let. Opět bude nejlepší toto víno servírovat ve sklenicích tulipánového tvaru. Teplota podávání kolem 8°C. Je nutno počítat s mírným oteplením při pobytu ve skleničce, čili teplota konzumace bude něco kolem 10°C. Dokážu pochopit, že pro některé konzumenty by mohlo být toto víno až příliš „nekompromisní“ svojí suchostí.  Ovšem právě touto charakteristikou je velmi vhodné pro tzv. dlouhé pití. A taktéž je příjemné jej od začátku doprovodit vhodným doplňkem. Pro posezení bych volil spíše sladší sýry ementálového typu, v gastronomii pak např. k houbovému rizotu nebo k nějaké rychlé úpravě říční ryby.

 

    Jak jsem již psal, Sauvignon Blanc ani Chardonnay nejsou zrovna odrůdami pro Rakousko typickými, zejména pro oblast Weinviertel, ze které pocházejí výše popsané. Obě to jsou vína se středním tělem. Může za to částečně i rok 2017, kdy vlivem horkého léta musely být hrozny sbírány dříve, aby byla zachována svěžest a suchost, tak typická pro vína z tohoto regionu. Tím pádem neměly možnost natolik dlouhé periody vyzrávání ve vinici. Obecně jsou tedy vína ročníku 2017 těla spíše lehčího, ovocnějšího a svěžího. Ostatně čekají nás dny vyhřátých teras, sporého oblečení, lehkých jídel a pozdějších západů slunce…a k tomu jsou všechna tři vína jako stvořená. Ostatně – vyzkoušejte sami.

Krásné nadcházející májové dny přeju…

                                                                                                                                                       MiK, 29.4.2018