VINAŘSTVÍ MIKULICA NOVĚ V NAŠÍ NABÍDCE!

28.08.2019 11:54

    Vinařství Mikulica je nejnovějším vinařstvím, které jsme přidali do naší nabídky. A narovinu – jsme rádi, že jej máme. Doplňujte totiž nabídku vín o ta, která zatím zastoupena nemáme a činí ji tak pestřejší.  Stejně jako u ostatních vín jsme vše to, co jsme do nabídky zařadili, vyzkoušeli na všech pět vlastních smyslů – zrak, sluch, hmat, chuť i čich. A občas jsme zapojili i ten šestý J A co jsme zjistili? To až po krátkém představení vinařství Petra Mikulici.

    Vinařství vzniklo v roce 1993 a už od začátku využívalo zkušenosti několika generací rodiny při práci s vínem. Již od mládí v rodině fungoval smysl pro poctivou práci ve vinici a taktéž ve sklepě. Díky krásným vinohradům se zaměřili na produkci originálních vín s cílem vysoké kvality a originality vín s typickým, regionálním rukopisem.  V současné době rodina obhospodařuje 13 500 ks keřů révy vinné na rozloze cca 4 hektarů. U bílých odrůd je důležitá snaha o včasný sběr a zachování svěžesti a typičnosti odrůdové skladby. Vína vznikají v nově vybudovaných sklepních prostorách, jež jsou stále modernizována doplňováním o nové technologie.

    Vinařství Mikulica je taktéž členem spolku Mladých vinařů. Což je spolek, který sdružuje vinaře mladší čtyřiceti let. A je to velmi sympatický spolek, neboť se snaží stírat hranice rivality a konkurence a věří, že vzájemná podpora, sdílení znalostí, trendů a inspirace vede k vínům rozmanitým a s vyšší přidanou hodnotou. A to je mi osobně velmi sympatické.

 

A nyní už k nabízeným vínům:

MÜLLER THURGAU, r. 2018, kabinet – POHODÁŘ DO NÁROČNÝCH DNŮ

    Mnozí z vás určitě ví, že Müller Thurgau není cuvée, kupáž dvou odrůd. Původ jejího jména je prostý. V roce 1882 tuto odrůdu vyšlechtil Prof. Hermann Müller v německém Geisenheimu. Sám ovšem pocházel ze švýcarského kantonu Thurgau. A název je na světě. Ještě dodejme, že se jedná o křížence odrůd Ryzlink Rýnský a Madlenka Královská.

    Barva je světlejší žluto-zelená se zelenkavými odlesky a středně dobrou viskozitou. Ve vůni je čisté, středně plné, lehkého květinově-ovocného charakteru s náznakem tropického ovoce a dotekem meruněk. V chuti je čisté, středně plné, svěží, ovocného charakteru, s lehkým a příjemným náznakem lipového květu a tropického ovoce. Velmi jemná, dobře zakomponovaná pikantní kyselinka nenápadně vybízí k dalšímu napití.

    Svým charakterem se jedná spíše o lehčí, dalo by se říct letní víno, které vás nebude nutit se zastavit a filosofovat. Nebude si zbytečně vyžadovat pozornost. Poslouží a maximálně vám zpříjemní společnost na vyhřáté terase, kdy si budete chtít po náročném dni uklidnit roztříštěné myšlenky a navodit si atmosféru přicházejícího večera. A budete-li mít k tomu společnost, tím lépe!

 

VELTLÍN ZELENÝ, r. 2018, pozdní sběr – VSTUPNÍ BRÁNA MEZI VELTLÍNY

    Vetlín do našich končin rozhodně patří! Sousední Rakousko si z něj udělalo svoji signifikantní odrůdu a jejich veltlíny mají specifický charakter, ale to neznamená, že by nám ji ukradli. Naopak můžeme ukázat, že pěkná, i když více či méně odlišná vína dává i u nás.

    Ve vzhledu je světlejší, žluto-zelené barvy s příjemnými , mladistvě jiskrnými odlesky. Ve vůni je čisté, středně plné, příjemně ovocně – kořenité a charakterem připomínající zralá jablka s dotekem dalšího sadového ovoce či špendlíky. Nechybí ani nezbytná kořenitost. Není sice tak výrazná a pikantní, jako ve veltlínech rakouských, ale je tu a dobře zapadne. V chuti je čisté, plnější, primárně ovocné s charakterem sadového ovoce – nejvýrazněji zřejmě jablek a hrušek. Vše dotahuje velmi příjemná, vyvážená kyselinka a celkový charakter chutě dotváří i jemná pepřnatá pikantnost.  V delším závěru vás příjemně zachytí svěžest, což je u tohoto vína velké plus.

    Jedná se o velmi příjemného, typického zástupce tuzemského veltlínu. Nemůžete od něj čekat takovou přímočarost, direktivnost a jasný tah a profil jako u veltlínů rakouských. Naopak, tento vás překvapí jemnějšími kyselinkami, jemnější kořenitostí a spíše důrazem na ovocnou složku. Prostě každému po chuti.

 

FRANKOVKA ROSÉ r.2017, suché – ROSÉ SE VŠÍM, CO K NĚMU PATŘÍ

    Frankovka k nám patří, neboť je to typická odrůda středoevropského regionu. Názory na původ se sice liší (někteří tvrdí Německo, někteří Rakousko, někteří dokonce Alsasko), ale my víme, že u nás umí dávat pěkná vína s lehce vyšší kyselinou. A taktéž jsou z ní pěkná rosé. A jedno máme i zde.

    Ve sklenici má sytější, jahodovou, velmi atraktivní rosé barvu. Až by jeden lehce pojal podezření na barvivo, ale tak to skutečně není. Ve vůní je čisté, plnější s příjemnými, typickými, nasládlými jahody ve smetaně. V chuti je čisté, středně plné, příjemně vyvážené a svěží. Chuť příjemně koresponduje s vůní a i zde naleznete jahody a maliny. Jak již bylo zmíněno obecně k odrůdě, i zde jsou lehce vyšší kyselinky, víno je pikantnější, což ale příjemně ovlivňuje jeho svěžest. 

    O rosé se říká, že je letním pitím. Ano, je to tak. A toto rosé není výjimkou. Jen doporučuji dodržet ideální teplotu (neohlížejte se na odrůdu a s ní podvědomě spojené červené víno). Příjemně vás osvěží, nebude si vyžadovat příliš pozornosti a přispěje svojí trochou do mlýna k fajn atmosféře. Jako kombinaci s pokrmem bych doporučoval nějaký lehčí letní salát s kousky grilovaného kuřecího masa.

 

SVATOVAVŘINECKÉ ROSÉ r.2017, polosladké – PRO MILOVNÍKY VYŠŠÍCH CUKRŮ

    Svatovavřinecké, nebo-li Saint Laurent, je mj. je součástí širší rodiny pinotových (rulandských) odrůd. Ale to teď není důležité. To jen abyste mohli při nějakém příležitostném rozhovoru o víně nenápadně „zamachrovat“ :) Podstatnější je, že se odrůda velmi dobře hodí i na výrobu rosé vín. A zde máme jednoho zástupce:

    Ve vzhledu je lehčího odstínu cibulové slupky se středně dobrou viskozitou. Vůně je těžší s charakterem vyzrálých malin a typickou vůní, slibující vyšší zbytkový cukr. V chuti je ovšem překvapivě pikantní, ovšem pak nastoupí zbytkový cukr a charakter drobného zahradního ovoce, zejména jahod. I přes vyšší zbytkový cukr vín nepostrádá svěžest a velmi jemné kyselinky působí velmi příjemným dojmem. Víno je plnější rozhodně zaujme všechny, kteří mají rádi sladší charakter, ovšem nechtějí se připravit o svěžest.

    Jak již bylo řečeno v charakteru chuti – víno bude příjemné pro všechny, kteří si rádi dopřejí dotek vyššího zbytkového cukru. Víno ale nepůsobí ulepeným dojmem, což někdy bývá neduh vín poloslaných. Pokud ovšem od tohoto vína očekáváte, že Vám pomůže nasadit růžové brýle pro pohled na svět kolem, budete zklamáni.  Ano, víno Vám zpříjemní dané chvíli, ale pouze po dobu své přítomnosti. Na trvalé účinky neradno spoléhat! :)

 

FRIZZANTE MIKULICA BLANC polosladké – PRO KAŽDÝ OKAMŽIK, KDY MÁTE JEN TAK CHUŤ NA BUBLINY

    Frizzante není v našich končinách příliš rozšířené. Pro synonyma šumivého, či v tomto případě přesněji perlivého vína známe spíše „bohemku“ či „šáňo, šampíčko či šampus“. Pominu, že to první je skoro stejné synonymum, jako pro točenou limonádu Kofola a to druhé je lehce uši trhající označení pro šumivé vino pouze z oblasti Champagne. Frizzante je italské označení pro „jemně perlivé“. Znamená to, že do vína bylo přidáno malé množství oxidu uhličitého, jež má za úkol zvýšit svěžest a učinit tak víno atraktivnějším. A pokud se to umí, tak to vůbec není na škodu.  

    Na pohled světlejší žluto-zlatá barva s příjemným, jemným perlením. Ve středně plné,  primárně ovocné vůni můžete nalézt citrusový charakter s dotekem tropického ovoce. V chuti, která souzní s vůní, naleznete svěžest citrusového ovoce s lehce květinovou stopou. Pro příznivce vyššího zbytkového cukru je toto perlivé víno jako stvořené, neboť jeho vjem je patrný. Ovšem „netrčí“ z něj a krásně zapadne do celkové kompozice. Perlení v ústech postrčí svěžest ještě na trochu vyšší úroveň. Ale, ostatně, je to jeho úloha.

    Mnohdy u nás stále přetrvává představa, že šumivé či perlivé víno je otázkou přípitku či „slavnostnějšího“ pití. Není tomu tak. A toto Frizzante toho budiž příkladem. Dejte si jej, když prostě máte na perlivé, svěžejší víno chuť. Rozumím, že příznivce suchých perlivých vín tento styl příliš neosloví, neb vyšší zbytkový cukr tam prostě je. Ale kdybychom měli všichni jednu chuť, jeden vkus a jeden styl, byla by to nuda. A proto je toliko rozmanitých stylů, variant a druhů, abychom si vybrali nejen dle naší chuti, ale i nálady, ročního období, společnosti, příležitosti či jen tak, protože chceme něco vyzkoušet. Vivat rozmanitost!

 

MODRÝ PORTUGAL, r. 2018, suché – KDYŽ V HORKÉM LÉTĚ ZATOUŽÍTE PO ČERVENÉM

    Ač se může dle názvu zdát, že odrůda pochází z Portugalska, tamní ampelografové se k ní nechtějí znát a vzhledem k tomu, že Rakousko je jejím největším pěstitelem, vypadá to, že se rozšířila právě odsud. A to celé střední Evropy. U nás je 5. nejpěstovanější odrůdou s 583ha (10% z „modrých“ vinic).

    Barva tohoto Portugalu je temně červená s až fialkovými odstíny. Rozhodně zaujme. Na stěnách pak tvoří krásnou viskozitu. Ve vůni je čisté, svěží ovocného charakteru připomínající drobné lesní bobulové ovoce. V chuti je ovšem dominantní třešeň, višeň až na úroveň kompotové šťávy. Je ale příjemně lehké, svěží a téměř bez tříslovin. Právě tato primární ovocnost a svěží styl bude činit toto víno příjemným, nenáročným pitím.

    Říká se, že na červená vína se nemá spěchat. Musí získat svůj čas vyzráváním. Jak jsem ovšem již v názvu naznačil, když máte v létě chuť na červené, toto bude jednou z doporučovaných voleb. Svěží, nekomplikovaný, pouze vyzráváním v nerezovém tanku vyrobený lehčí styl červeného. I když možná na začátku překvapí velmi intenzivní barvou, do filosofických hloubek ve vůni ani v chuti nepůjde. A máte-li před sebou nakrájený Camembert, Král sýrů sametový či Brie, sem s tímto Portugalem. Bude vás bavit!

 

    Všechna popsaná vína máme skladem a objednat si je můžete jak v Hostinci u Vlachů ke stolu a k objednanému pokrmu, tak i s sebou domů dle „maloobchodního“ ceníku, který Vám na vyžádání rádi zašleme. V případě zájmu nás kontaktujte na tel.: 603220247, eventuálně kadlecmichal@email.cz. Rádi poradíme, doporučíme a vyjdeme vstříc. Ostatně: život je příliš krátký na to, abychom si mohli dovolit pít špatná vína! :)

 

MiK, 28.8.2019